nVIDIA, Hp en Dell voor de rechtbank.

nVidia's gpu-problemen leiden tot rechtszaken

nVidia’s gpu-problemen leiden tot rechtszaken

nVidia, Hewlett-Packard en Dell moeten voor de rechtbank verschijnen vanwege de recente problemen met nVidia’s grafische chipsets. De bedrijven worden ervan beschuldigd klanten met een softwarematige oplossing op te zadelen, die het probleem niet oplost en de systeemprestaties ten nadele komt.nVidia heeft een groot aantal kwalitatief slechte mobiele chipsets geleverd aan zijn klanten, onder meer HP, Dell en Asus. De chipsets kunnen defect raken bij hitteschommelingen, iets dat veel voorkomt in notebooks.

Dell en HP zijn hierop met een bios-aanpassing gekomen die de gpu-cooler op veel hogere snelheden laat draaien om zo het probleem te vermijden. Een echte oplossing is dit natuurlijk niet, omdat de laptop hierdoor meer lawaai maakt en minder goed presteert. Daarnaast wordt er geen enkele andere vorm van compensatie of preventieve reparatie aangeboden.

Naast de rechtszaak over dit omstreden ‘fix’-beleid heeft nVidia nu nog een tweede rechtszaak tegen zich lopen. In deze rechtszaak wordt het bedrijf er van beschuldigd misleidende uitspraken te doen over het probleem en informatie achtergehouden te hebben. nVidia was al sinds november 2007 op de hoogte van de mogelijke problemen, maar heeft acht maanden gewacht om dit wereldkundig te maken. Twee aandeelhouders claimen dat nVidia hierdoor $3 miljard in waarde gedaald is en ze willen dat de aandeelhouders hiervoor gecompenseerd worden.