Sony stopt met met de productie van Laptops.

Sony stopt met Vaio-pc’s en laptops

Sony stopt met Vaio-pc's en laptops

Sony gaat stoppen met zijn laptop-afdeling, die onder andere de bekende Vaio-laptops maakt. Het bedrijf verkoopt de divisie in een grote bezuinigingsronde, waarbij ook 5,000 banen verloren raken.

Er worden inmiddels gesprekken gevoerd met een Japans investeringsfonds, JIP, dat de afdeling wil kopen. Sony meldt dat er nog geen definitieve overeenkomst is, maar dat de bedrijven die in maart hopen te bereiken.

Om hoeveel geld het gaat, is niet bekend, maar geruchten melden dat het rond de 300 miljoen euro ligt.

Geen Vaio meer
Het ontwerpen en ontwikkelen van Vaio-pc’s en laptops wordt per direct stilgelegd. In het voorjaar komen nog enkele nieuwe modellen op de markt, daarna stopt ook de productie en de verkoop van de apparaten.

Het investeringsfonds dat de Vaio-lijn overkoopt, wil zich in de eerste plaats vooral richten op de Japanse markt, dus het zal even duren voordat ze in Europa en Amerika verkrijgbaar zijn.

Hard bezuinigen
Het Japanse bedrijf moet ook op andere punten hard bezuinigen. Ook in andere afdelingen wordt flink gesneden. Sony wil in 2 jaar tijd ruim 20% bezuinigen op productie, verkoop, en het hoofdkantoor. Dat kost in totaal zo’n 5,000 banen. De reorganisatie kost in de eerste plaats 600 miljoen euro, maar moet vervolgens 700 miljoen op jaarbasis opleveren, zegt de elektronicagigant.

Sony heeft al jaren last van toenemende concurrentie op de consumentenmarkt. Zeker in de tijd waarin de pc-markt alleen maar kleiner wordt (door de toename van tablets), is de afdeling niet meer financieel te houden. Daarnaast heeft Sony ook op de smartphone-afdeling last van stevige concurrentie.De tv-markt trekt daarentegen wel aan, en Sony wil juist daar meer in investeren, met name door het maken van duurdere modellen.