Stukje uit het parool

Laptops houden het niet lang vol

Share on twitterShare on facebookMore Sharing Services


Een op de vijf laptops kampt binnen drie jaar met hardwarestoringen. Foto ANP

AMSTERDAM – Een op de vijf laptops kampt binnen drie jaar met hardwarestoringen. Nog eens een op de tien gaat per ongeluk stuk. Daarmee scoort dit type computer aanzienlijk slechter dan andere consumentenelektronica.

Dit concludeert de Amerikaanse verzekeraar Squaretrade.com, die garanties voor elektronica verkoopt. De onderneming bracht de schadeclaims in kaart van dertigduizend nieuwverkochte schootcomputers.

De lijst van ‘slechtste’ laptops wordt aangevoerd door Hewlett Packard, Gateway (niet meer actief in Nederland), Acer uit Korea en Lenovo uit China.

Dat er uit Azië ook goede laptops kunnen komen, bewijzen Asus (uit Korea) en Toshiba uit Japan. Zij voeren de lijst met de minste storingen aan.

Opmerkelijk is dat de meeste laptops hun eerste levensjaar nog wel doorkomen. Gemiddeld krijgt bijna 4,7 procent in het eerste jaar kuren. In het tweede jaar komt daar acht procent aan klachten bij en in jaar drie nog eens acht procent.

Van de laptops van Asus krijgt 15,6 procent binnen drie jaar problemen. Dat is heel veel, maar wel de beste score. Bij Toshiba’s is dat 15,7 procent. Sony staat op plaats drie met 16,8 procent mankement binnen drie jaar.

Apple komt er met een vierde plaats niet best van af, gezien zijn imago en hoge prijzen: 17,4 procent krijgt binnen drie jaar kuren. Dell scoort nog slechter: 18,3 procent.

Hewlett Packard heeft dramatische scores: 25,6 procent krijgt hardwaremankementen, ruim één van de vier dus.

Bij de nettops, de sinds vorig jaar zeer gewilde mini-pc’s, is de situatie nog iets slechter. Gemiddeld gaat er bij 5,8 procent iets kapot in het eerste jaar. (HET PAROOL)